Dojo

Bend, Oregon

Located at the west end of the Breezeway in downtown Bend, Dojo (formerly Boken) underwent a significant expansion into an adjacent tenant space, and the opportunity to create a connected, outdoor patio space became available as a way of providing an ADA access path. The design goal of the patio was to create an intimate outdoor space for the diners, but be transparent enough to engage the passers-by and the Mirror Pond plaza.

 

The design team considered a number of different patio edge treatment options, such as a custom fence rail, and landed on the concept of benches to form the outer perimeter of the patio. An architectural trellis was added in a second phase of the project, completing the overall composition.

 

The trellis design was influenced by and abstracted from traditional Japanese timber construction, and was the winner of the High Desert Design Council's 2014 Best of the High Desert Award for Landscape Architecture. Playing on the simple and thoughtful rhythm of the benches below, the trellis provides a cohesive experience from all angles.

 

By varying the spacing of the top shading elements, an undulating rhythm was created, drawing any casual passerby into what is now a lively outdoor environment. The use of a natural stone for the foundation of the main structural column is a modern translation of ancient techniques. Part of the patio effort involved design of the custom benches, side tables and fire pit. These elements needed to not only function as usable, durable furniture, but also provide the boundary element for the outdoor patio space.

541.647.5661

550 SW Industrial Way, Suite 135

Bend, Oregon 97702

Dojo

Located at the west end of the Breezeway in downtown Bend, Dojo (formerly Boken) underwent a significant expansion into an adjacent tenant space, and the opportunity to create a connected, outdoor patio space became available as a way of providing an ADA access path. The design goal of the patio was to create an intimate outdoor space for the diners, but be transparent enough to engage the passers-by and the Mirror Pond plaza.

 

The design team considered a number of different patio edge treatment options, such as a custom fence rail, and landed on the concept of benches to form the outer perimeter of the patio. An architectural trellis was added in a second phase of the project, completing the overall composition.

 

The trellis design was influenced by and abstracted from traditional Japanese timber construction, and was the winner of the High Desert Design Council's 2014 Best of the High Desert Award for Landscape Architecture. Playing on the simple and thoughtful rhythm of the benches below, the trellis provides a cohesive experience from all angles.

 

By varying the spacing of the top shading elements, an undulating rhythm was created, drawing any casual passerby into what is now a lively outdoor environment. The use of a natural stone for the foundation of the main structural column is a modern translation of ancient techniques. Part of the patio effort involved design of the custom benches, side tables and fire pit. These elements needed to not only function as usable, durable furniture, but also provide the boundary element for the outdoor patio space.